TŁUSTY CZWARTEK 2014 już 27 lutego. Święto pączków już tuż tuż, a atmosfera w łódzkich cukierniach, jak co roku wrze. Każdy cukiernik bądź też piekarz od tygodni przygotowuje się do największego "cukierniczego" wydarzenia w roku, tłustego czwartku.
PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK
Ilość wyprodukowanych pączków w ten specjalny dzień jest niewyobrażalna.
Ci, co chcą poświęcić chwilę i wypiec własne smakowitości, mogą skorzystać z podanych poniżej receptur znanego łódzkiego mistrza cukiernictwa - Roberta Dybalskiego.
Artykuł był aktualizowany.
TŁUSTY CZWARTEK 2014 PRZEPIS NA PĄCZKI
Receptura na ciasto drożdżowe:
- 0,5 l mleka
- 150 g drożdży
- 300 g cukru
- 300 g tłuszczu
- 8 jaj
- 3 do 4 kg mąki
Wykonanie:
Do naczynia wlewamy mleko o temperaturze 30/40 C, dodajemy 20 proc. cukru, przewidzianego w recepturze, mieszamy, następnie dodajemy drożdże, dobrze wyrabiamy. Później dosypujemy mąki, aby uzyskać masę konsystencji gęstej śmietany, przykrywamy naczynie dowolnym materiałem (np. w postaci kuchennej ścierki).
Naczynie wstawiamy w ciepłe miejsce celem wyrośnięcia. Wyrośnięta masa musi potroić swoją objętość. Do wyrośniętej masy dodajemy po kolei cukier, jaja, tłuszcz i mąkę. Wyrabiamy z tego ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.
Zaraz po wyrośnięciu, ciasto należy dokładnie wymieszać i można już formować z tego pączki. Wyrośnięte pączki smażymy w tłuszczu 180 C, po wysmażeniu nabijamy marmoladą. Na wierzch można polać lukier bądź też posypać cukier puder.
TŁUSTY CZWARTEK PRZEPIS NA FAWORKI
Składniki:
- 1kg mąki
- 10 dag cukru pudru
- 15 żółtek
- 10 dag masła
- 10 dag śmietany (np. 18 proc.)
- 100 ml spirytusu
- smak waniliowy
Wykonanie:
Przesianą mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy. Dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Energicznie wałkiem bić w ciasto przez około 15 minut, składając na pół, aż zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby odpoczęło.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką. Kroić radełkiem na paski długości 8 cm i szerokości 3 cm. W środku każdego ciasta nożem zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta.
W międzyczasie rozgrzać w szerokim rondlu olej i partiami wkładać faworki, szybko smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wyjmować i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Ważne:
Należy pamiętać że ciasto zagniatamy jak na makaron, ubijamy je i pilnujemy, aby było bardzo cieniutkie.
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?